28,15,0,50,1
25,600,60,1,3000,1000,150,2000
90,300,1,50,12,25,50,1,70,12,1,50,1,1,1,2000
0,0,1,0,0,30,10,5,0,0,0,10,0,1
De mooiste vereniging van Nederland
De mooiste vereniging van Nederland
Kangoeroe Klub ook in de veld
Kangoeroe Klub ook in de veld
 

Nieuwe jeugdcoördinatoren moeten opleiding van Wit-Blauw van nieuwe impuls voorzien

Nieuws
12bd13c9-26ff-4c83-a491-703cb154908f_thumb840
Datum: dinsdag 20 July 2021

Bron: De Brug  -  Door: Gerard Meijeringh

Korfbalvereniging Wit-Blauw Green/Organics is volop in beweging. Dat is goed te zien in de kantine die een metamorfose heeft ondergaan. Maar ook op technisch gebied staat Wit-Blauw zeker niet stil. Met aanstellen van Maarten van Erp, Jordy Last en Gert de Vries (pedagogische ondersteuning) als jeugdcoördinatoren wil Wit-Blauw de opleiding verder verbeteren. Een gesprek met Jelle Visscher en Marwin van den Burg.

De aanstelling van jeugdcoördinatoren bij Wit-Blauw maakt deel uit van nieuw technisch beleid, dat twee jaar geleden is ingezet. Dat begon met het schrijven van een plan. “Dat was zeker geen groot boekwerk dat niemand inkijkt. We doen niet gek en hebben een one-page plan gemaakt. Jasper (Keizer, red) en Marwin waren erover aan het sparren. Daar ben ik bij betrokken geraakt”, vertelt Visscher.

Doeners en denkers
Volgens Van den Burg, bestuurslid bij Wit-Blauw, moest er een nieuwe rolverdeling komen. “De doeners en denkers moesten worden gemengd.” Daarbij werd een nieuwe structuur bij de technische commissie (TC) van de jeugd opgezet. Judith Wong, voorzitter van de TC jeugd, wordt nu vooral belast met de beleidsmatige onderwerpen. Jelle Visscher en Jasper Keizer hebben een adviserende rol. “Eerder werd er soms teveel van mensen gevraagd. Teveel personen zaten in de uitvoering. Daarom hebben we de structuur op de kop gegooid. Daarbij is goed gekeken naar de bredere visie van Jasper en Jelle”, aldus Van den Burg.

Andere structuur
In de opleiding is de structuur ook veranderd. Dat heeft vooral te maken met de komst van drie jeugdcoördinatoren. “Hiermee is er een laag aangebracht tussen de trainers en de technische commissie. Als club vraag je je af hoe je wilt opleiden. En hoe breng je dat over? Onze jeugdcoördinatoren zijn verantwoordelijk voor de trainers. We hebben dertig trainers en met Maarten van Erp, Jordy Last en Gert de Vries nu drie jeugdcoördinatoren. Op elk team zitten twee gediplomeerde trainers. Daar zijn we trots op. We willen dat de jeugd volop aandacht krijgt”, aldus Visscher.

Kwaliteit op de juiste plek
Met de jeugdcoördinatoren hoopt Wit-Blauw dat het niveau van de opleiding verder omhoog gaat. Last en Van Erp gaan zich bezighouden met het korfbalgedeelte. Beide spelers van het eerste team van Wit-Blauw hebben als jeugdtrainer bij Wit-Blauw en bij regionale selectieteams ruime ervaring en hebben de Academie Lichamelijke Opvoeding (ALO) doorlopen. Vanuit de functie technisch jeugdcoördinator werken Last en Van Erp verder aan de kwaliteit van de jeugd. In samenwerking met de trainers wordt er bewuster en doelgerichter getraind en is er meer focus op de ontwikkeling van trainers.

De Vries krijgt als jeugdcoördinator een pedagogische rol. Hij zal pedagogische ondersteuning bieden bij lastige pedagogische vraagstukken. De Vries heeft veel ervaring als trainer en is door het volgen van de Pabo en de lerarenopleiding breed geschoold.
“Door op deze manier in te zetten op coaching en begeleiding kunnen de trainers en coaches spelers beter begeleiden. Spelers ervaren op hun beurt meer plezier. Zo komt de kwaliteit op de plek waar we het willen, bij de jeugd”, zo liet Wit-Blauw eerder weten. “Dit is vrij uniek in het korfbal”, zegt Van den Burg. “Verschillende clubs in in de regio hebben bij ons geïnformeerd hoe wij het georganiseerd hebben. Dit kan iedere vereniging organiseren, maar je moet er wel veel energie insteken. Wit-Blauw is momenteel een club die in beweging is. Dat scheelt enorm als je dit soort plannen wilt neerzetten’, vult Visscher aan.

Meer uniformiteit
Met behulp van de jeugdcoördinatoren moet er meer uniformiteit komen in de jeugdopleiding. “Dat je op dezelfde manier denkt over korfbal bij verschillende onderdelen, zoals vrijspelen, onderscheppen, scoren en passen. Nee, niet over het te spelen systeem. Daarvoor zijn we een te kleine vereniging en dat is ook lastig in het korfbal”, aldus Visscher. Van den Burg vervolgt: “Maar er zijn ook andere belangrijke vragen. Hoe moeten we bij Wit-Blauw omgaan met selecteren? Willen we wel in teams denken? Willen we wel in leeftijden denken? Een kind van zes kun je niet laten rebounden. In de jeugd moeten kinderen alle facetten van het korfbalspel leren en doen. Dan zien we in de senioren wel wat ze echt kunnen.”

Athletic Skills Model
Visscher brengt naar voren dat bij de jongste jeugd ontwikkeling ‘veel’ belangrijker is dan winnen. “Het is ook winst als kinderen doen wat is afgesproken. Dat moet je uitstralen als club. We willen ook inzetten op een brede motorische ontwikkeling. Met het Athletic Skills Model (ASM) worden kinderen op verschillende manieren geprikkeld om te bewegen. We zijn in gesprek met Sportservice Zwolle. Daar zit kennis op dit gebied. We willen hier zelf kader voor opzetten, zodat we dit breed kunnen inzetten. Zo willen we een olievlek creëren”, besluit Visscher.

https://www.brugnieuws.nl/nieuws/sport

 

 

Alle datums


  • dinsdag 20 July 2021

Powered by iCagenda